HTML

Mennyibe kerül egy adattárolásra képes webolda készíttetése?

2014.04.22. 10:17 WebZ

Weboldal készíttetés költségeiElőző bejegyzésemben a dinamikus megjelenésű weboldalakkal és azok előállítási költségével foglalkoztam. Ezúttal az adattárolásra és változó adatok megjelenítésére, azaz a dinamikus tartalommal rendelkező oldalakat és azok költségeit fogom elemezni. Ez a Weboldal készíttetés költségei sorozat harmadik bejegyzése. Ha tudni szeretné, milyen technológiai alapokon nyugszik kedvenc közösségi portálja, akkor tartson velem!

4. Tartalom generálás és manipulálás, PHP

A PHP a webfejlesztés történelmének legnépszerűbb szerver oldali programnyelve. A nyelv által biztosított számítási és szöveg manipulációs eszközöket főleg HTML kód generálására használják, de akár képeket és más egyéb fájlokat is létrehozhatunk, vagy módosíthatunk segítségével. PHP nyelven készülnek olyan alkalmazások mint fórum, blog, felhasználói regisztráció, adminisztrációs felületek, hírlevél feliratkozások, tesztek, űrlapok-kielemzők alkalmazások, stb.

php-code.png

A PHP nem csak modulok-, hanem akár egy egész portálrendszer működtetésére is alkalmas. Ezeket az együttműködő rendszereket hívják tartalom kezelő rendszernek. Fejlesztés szempontjából pedig az őket működtettő metódusok halmazát keretrendszernek. A keretrendszerek foglalják egy csokorba azokat a programelemeket, amelyek egy weboldal - ez esetben szerver oldali - működtetéséhez szükségesek, mérsékelve ezzel a fejlesztőkre nehezedő munkaterhet.

A PHP alkalmazásával történő weboldalak fejlesztési költsége lehet alacsony és nagyon magas is, hiszen a szkript nyelv legalább annyi lehetőséget biztosít a fejlesztők számára, mint egy általános jellegű programnyelv, ellentétben például a korábbi bejegyzéseimben említett HTML dokumentum jelölő nyelvvel. Ha egy egyedi rendszert szeretne, amely sok esetben bonyolult programozási eljárásokat is eszközöl, illetve ötvözi a sorozat korábbi bejegyzéseiben említett különböző technológiákat, akkor a fejlesztés költsége akár több százezer forintra is nőhet. PHP nyelv alkalmazásával létrehozott oldalak 10 és 500 ezer forint között mozognak Magyarországon, de az igények növekedésével akár milliósra is duzzadhat a végső összeghatár.

Az első facebook verzió is ezen nyelven íródott, sőt, a mai napig ennek segítségével írják a különböző bővítéseket. Természetesen csak az egyszerűség kedvéért használják. Valójában egy tucat más alkalmazásnak köszönhető a működése. A PHP forráskódot egy speciális programmal fordítják C++ kódra, majd azt bináris kódra, ezáltal sokkal hatékonyabban tudják kiszolgálni az oldal felé érkező napi több száz millió lekérdezést.

PHP programozás: 10-500 ezer forint, egyedi esetben akár több millió forint.

5. Adattárolás és a MySQL

A MySQL adatbázis kezelő rendszer ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint a PHP. Együtt zökkenőmentesen működnek egy webszerveren. A PHP és MySQL megoldások piachódító népszerűsége abból adódik, hogy rendkívül költséghatékony az üzemeltetésük.

A MySQL általános célú adattárolást és adatlekérdezést tesz lehetővé. Nagyobb adatokat, összefüggő adattáblákat tartalmazó MySQL adatbázisokat esetenként bonyolult és időigényes megtervezni. Optimalizálás szempontjából jól skálázható rendszer. Szakember megbízásával rengeteg feladat elvégzésére alkalmazhatja a MySQL-t, különösen akkor ha weboldalának hatalmas adatmennyiség kezelésével kell megbirkóznia.

A fejlesztő feladata ebben az esetben az adatbázis megtervezése, tábláinak létrehozása. A szükséges adatok elhelyezése, konvertálása, illetve a PHP kód kiegészítése az adatbázis lekérdezésekkel és adatbővítő, ritkább esetben adat átstrukturáló utasításokkal.

szerver-terem.png

Amennyiben csak néhány látogatónk van és csak a velük kapcsolatos adatokat akarjuk tárolni, akkor nem lesz megterhelő az adatbázisra fordítandó összeg. Ha csak néhány adat kezelésére van szükség egy alkalmazás kialakításakor, célszerűbb inkább fájlkezelést alkalmazni és megspórolni az adatbázis fenntartási költségeit a Hosting cégnél történő üzemeltetéskor. Ha mégis MySQL-re esik a választás, akkor sem kell mélyre nyúlni a zsebünkbe, néhány ezresből megoldható a kivitelezés és az üzemeltetés is. Ha több száz Mega-, esetleg Gigabájt méretű adatbázis kezelésére van szükség a weboldal kivitelezésekor, akkor már jelentős fejlesztési költséggel kell számolnunk. Nem csak az adatbázis rendszer miatt, hanem az adatbázis-kezelésért felelős szerveroldali program metódusok miatt is. A nagy webportálok összköltségének nagysága miatt, kifejezetten az adatbázisra fordítandó fejlesztések költsége akár mérséklődhet is.

MySQL adatbázis tervezés, implementálás: 5-300 ezer forint. A kezelendő adatoktól függően nagyságrendekkel többe is kerülhet.

Természetesen több megoldás létezik minden problémára, így a fejlesztőeszközök megválasztására is. Ebben a bejegyzésben csak a legnépszerűbb technológiákat ismertettem, amelyek viszont méltók népszerűségükhöz. A legtöbb fejlesztő ezeket az eszközöket használja, és a Hosting cégek, szerver üzemeltetők is ezeket támogatják elsősorban.

Amennyiben egyedi kérdése lenne, keressen fel az oldalon található e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Weboldal készítettés költségei

A bejegyzés trackback címe:

https://webvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr866067708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása