HTML

Webfejlesztő Válaszol

Horváth Zoltán webfejlesztő válaszol szakmai kérdéseire!

Kérdezzen Ön is!

webvalasz@freemail.hu

Levél tárgya: "Webfejlesztő Válaszol".

Webfejlesztő, PHP programozó, JavaScript fejlesztő

Címkék

Archívum

Mennyibe kerül egy egyszerű weblap készíttetése?

2014.04.08. 20:36 WebZ

Weboldal készíttetés költségeiElőző bejegyzésemben azzal foglalkoztam, hogy milyen szempontok alapján lehet megbecsülni egy weboldal értékétWeboldal készíttetés költségei sorozatban az értékbecslés alapkövének számító fejlesztési költség alakulását fogom részletezni. A fejlesztési költséget alapvetően a megbízott vállalat fogja meghatározni, de jobb ha azzal is tisztába van, ezt milyen szempontok alapján fogják meghatározni. Azért is fontos ez a kérdés, mert mindazoknak, akik nem jártasak az informatika - azon belül is a webfejlesztés - világában, azok számára a weboldal nem jelent mást, mint néhány sor szöveget, képeket, videózást, levelezést, chatelést stb.

A weboldalkészítés költségét jelentősen befolyásolja, hogy Önnek mennyire egyedi alkalmazásra van szüksége, léteznek-e hasonló megoldások az adott problémára. Így van ez az élet más területein is. Sokkal könnyebb futószalagon legyártani egy autót, mint kézzel összeszerelni a legkülönfélébb egyedi elvárásoknak megfelelően. A fejlesztési időt elsősorban a weboldal egyedi igényeinek technológiai kiszolgálása és azok bonyolultsága tudja megnövelni.

Hogy tudjuk, mire kell odafigyelni, vegyük sorra a leggyakrabban előforduló fejlesztőeszközöket és tekintsük át, hogy az adott fejlesztőplatformon való fejlesztés mennyivel növelheti meg webes alkalmazásunk költségét. A Weboldal készíttetés költségei sorozatban a manapság divatos technológiákat négy csoportba osztottam: Megjelenés, Események a megjelenés után, Tartalom generálás, Adattárolás. Ezek közül az első alkalommal, csak a legegyszerűbbel, a weboldal megjelenéséért felelő eszközökkel és azok lehetséges munkaköltségeivel foglalkozom.

1. Megjelenés és külső, a HTML és a CSS

A HTML egy dokumentum jelölő nyelv. Ez teszi lehetővé, hogy böngészőjében megjelenjenek szövegek, képek, esetleg más beágyazott alkalmazások. A HTML másik szerepe az oldalon található tartalmak rétegekbe, dobozokba, blokkokba rendezése.

doboz_model.png

A képen a HTML doboz modell.

Alapjait és használatát könnyű elsajátítani, de szakszerű használatához elengedhetetlen némi tapasztalat és szakértelem. Több HTML szabvány is létezik, melyek azért jöttek létre, hogy egységesítsék a jelölőnyelvet.A webfejlesztőknek ismernie kell az egyes szabványok közti különbséget.

Sokáig, egyes böngésző fejlesztő cégek önkényesen értelmezték a szabványokat. Olyan tulajdonságokkal ruháztak fel a nyelv elemeit, melyeket más böngészők és a szabványokat kiállító W3C konzorcium nem támogattak. Szerencsére ez ma már nem olyan nagy probléma az Internet Explorer korai verziói támogatásának megszűnése miatt.

A CSS szoros kapcsolatban van a HTML-el. A CSS fájlokban szereplő kód határozza meg a weboldal külső megjelenését. Minél szebb és részletesebb designt szeretne, annál inkább megnő a CSS szerepe és ezzel a fejlesztőkre háruló feladatok kivitelezési időtartama is.

A HTML és CSS kombinációja teszi lehetővé, hogy a designerek által elkészített grafikát a webfejlesztők a böngészők által megjeleníthető formátumba konvertálják. A webes megjelenítésnek köszönhetően a design alkalmazkodni tud egyes attribútumainak megváltoztatására, szemben a képformátumokkal. Ez azt jelenti, hogy amíg egy megrajzolt grafika képpontjainak pozíciója fix, addig egy CSS kóddal meghatározott HTML dokumentum könnyen szélesebbé, keskenyebbé, más színűvé alakítható.

HTML CSS-el és CSS nélkül.

A kép bal oldalán egy CSS által formázott oldal, jobb oldalon pedig ugyanez látható CSS nélkül.

Fontos megjegyezni, hogy a modern CSS rengeteg lehetőséget biztosít, amelyek túlmutatnak a fentebb felsorolt lehetőségeknél. A CSS3 segítségével ma már animálhatók, lekerekíthetők, elforgathatók a HTML objektumai.

Mivel a HTML-re és a CSS-re az esetek túlnyomó többségében együtt van szükség, ezért a költségeket együtt számítják. Ha a designer munkájának költségét nem számoljuk, akkor eddig a pontig körülbelül 5-től maximum 60 ezer forintig terjedhet a fejlesztési költség. Függ mindez attól, hogy hány oldalt szeretnénk megjeleníteni weboldalunkon és ezen oldalak mennyire lesznek eltérőek, egyediek egymáshoz képest. Ha csak ebben a két technológiában gondolkodunk, akkor könnyen megúszhatjuk a fejlesztést néhány ezressel.

HTML, CSS fejlesztés: 5-60 ezer forint

Következő bejegyzésemben tovább foglalkozom a weboldalak előállítási költségével. Akkor a böngészőben futó programokra, animációkra térek ki részletesen és részben a weboldalakba ágyazható különféle alkalmazásokra is.

Ha kérdése van akár az itt olvasható, akár más bejegyzést illetően, forduljon hozzám bizalommal!

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Weboldal készítettés költségei

A bejegyzés trackback címe:

https://webvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr545973075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása