HTML

Webfejlesztő Válaszol

Horváth Zoltán webfejlesztő válaszol szakmai kérdéseire!

Kérdezzen Ön is!

webvalasz@freemail.hu

Levél tárgya: "Webfejlesztő Válaszol".

Webfejlesztő, PHP programozó, JavaScript fejlesztő

Címkék

Archívum

Mennyibe kerül egy dinamikus megjelenésű weboldal készíttetése?

2014.04.15. 19:10 WebZ

Weboldal készíttetés költségei A soron következő cikk a Weboldal készíttetés költségei sorozatban második része. Az első részben megtudhatjuk, mennyibe kerül egy viszonylag egyszerű weboldal elkészíttetése. Most pedig kliens-oldali dinamikus weblapok lehetőségeit és árfekvését taglalom. Amennyiben nem csak informatív, de látványos, mozgalmas és modern weboldalt szeretne, ne hagyja ki ezt a bejegyzést!

2. Események a megjelenés után, JavaScript

Ez a nyelv szolgál a HTML által meghatározott objektumok manipulálásáért, tulajdonságaik megváltoztatásáért. A JavaScript felel az oldalon történő animációkért, effektekért, űrlapok elküldése előtti ellenőrzésért és minden olyan dologért, amelyet a weboldal megjelenése előtt, vagy után szeretnénk alkalmazni az oldalon. Ezek a programok a betöltés folyamatában, valamilyen böngésző-, vagy felhasználó által előidézett eseményt követően aktiválódnak. Ezért is nevezik a JavaScriptet esemény orientált nyelvnek. Ilyen esemény lehet az oldal betöltődése, az oldal elhagyása, az oldal elemére történő kattintás, egy beviteli mező értékeinek megváltoztatása, stb.

Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen JavaScript alkalmazást készíttessünk, hiszen egészen elképesztő dolgokat lehet elérni a JavaScript képességeivel. Fontos tudni, hogy a JS program a látogató böngészőjében kerül értelmezésre és végrehajtásra, ezért kliens-oldali programnyelvnek is nevezik. A JavaScript nyelven megírt alkalmazásoknak nincs köze a webszerver alkalmazásaihoz. Annak ellenére sem, hogy lehetőség van JavaScript segítségével - a böngészőhöz működéséhez hasonlóan - információkat küldjünk és fogadjunk a weboldal betöltődése után. Ebben az esetben is a JavaScript kód a látogató számítógépén kerül végrehajtásra.

Napjaink webalkalmazásaival szemben támasztott elvárások kielégítésének érdekében ma már különböző fejlesztési módszerek és függvény-könyvtárak állnak a fejlesztők rendelkezésére. Itt van néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Jquery (Az egyik legnépszerűbb JS könyvtár)
  • Ajax (Aszinkron, meghatározott időközönként bekövetkező kommunikációs kapcsolatot biztosít a szerver és a látogató böngészője között)
  • Prototype (Szintén népszerű JS könyvtár)
  • AngularJS (Böngésző alaon történő dinamikus tartalom létrehozását segítő keretrendszer.)
  • Backbone.js (JS könyvtár)
  • Ext JS. (Üzleti webalkalmazások fejlesztéséhez szolgáló hasznos fejlesztőeszköz)

Amennyiben natív, azaz függvény könyvtáraktól és keretrendszerektől független kódot szeretnénk, magasabb költségekkel kell számolnunk. Persze nagyon egyszerű JS alkalmazások fejlesztésekor, továbbra is költséghatékony választás lehet a natív fejlesztés. Tehát a JavaScript alkalmazások méretük, összetettségük és az ebből adódó fejlesztési időigényük fogja meghatározni árukat.

JavaScript programozás: 5-300 ezer forint

3. HTML-be beágyazható, külső alkalmazások

Vannak olyan megoldások, amelyek segítségével bővíthető a kliens-oldali webes fejlesztői eszköztár. Jellemzőjük, hogy az ilyen alkalmazások futtatásához a látogatóknak nem elég pusztán böngészővel rendelkezniük, hanem egy vagy több külső alkalmazást kell telepíteniük a böngészőben történő futtatás érdekében. Ezeket hívjuk HTML kódba beágyazott, vagy beágyazható, harmadik féltől függő alkalmazásoknak.

Nem összekeverendő a harmadik fél által szolgáltatott beágyazható alkalmazásokkal, ugyanis azoknak a használatához nincs szükség böngészőfüggetlen programok telepítésére.

A leggyakrabban használt ilyen alkalmazás a Flash, amely folyékony animációkat és a saját környezete által kínált programozási nyelvet, az ActionScript használatát teszi lehetővé. Az online hirdetések többsége ezt a technológiát használja, de szükség lehet rá online videók megtekintéséhez is.

Természetesen sok egyéb alkalmazás van, amelyeket telepítés után használhatnak a látogatók böngészés közben is, de az igazság az, hogy ezen alkalmazások többsége nem terjedtek el eléggé ahhoz, hogy tömegesen elkezdjenek dolgozni velük a webfejlesztők, vagy már elavultak a korszerű technológiák mellett.

A Java program nyelv is lehetőséget nyújt beágyazott alkalmazások létrehozására, ez a programnyelv azonban nem összetévesztendő, a hasonló elnevezésű JavaScripttel!

Flash fejlesztés esetén nagyon változó lehet, hogy valaki egy reklám bannert akar, vagy egy full extrás játékot. A költség meghatározáskor szintén nem vettem figyelembe egy bonyolult alkalmazás design és egyéb tervezési költségeit.

Külső alkalmazás, Flash alkalmazások készítése: 5-60 ezer forint

Következő bejegyzésemben tovább foglalkozom a weboldalak előállítási költségével. Akkor a webszervereken történő folyamatokra, és a velük népszerű fejlesztőeszközökre térek ki részletesen. Ha egyedi kérdése van, forduljon hozzám bizalommal!

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Weboldal készítettés költségei

A bejegyzés trackback címe:

https://webvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr226040887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása