HTML

Webfejlesztő Válaszol

Horváth Zoltán webfejlesztő válaszol szakmai kérdéseire!

Kérdezzen Ön is!

webvalasz@freemail.hu

Levél tárgya: "Webfejlesztő Válaszol".

Webfejlesztő, PHP programozó, JavaScript fejlesztő

Címkék

Archívum

Mennyit ér a weboldalam, honlapom?

2014.04.05. 09:34 WebZ

Nagy érdeklődést övező kérdés, hogy mennyi egy weboldal pénzbeli értéke. Szükségünk lehet erre az ismeretre, ha weboldal fejlesztés előtt állunk, vagy ha már vannak weboldalaink, szeretnénk értékesebbé tenni őket, esetleg megszabadulni tőlük. A weboldalak értékbecslése bonyolult, de bizonyos szempontok figyelembe vételével meghatározható anyagi értékük.

Egy weboldal értékét alapvetően a gazdasági értéke határozza meg, ami sok esetben egyéni nézőponttól, a potenciális vásárlók elképzeléseitől függ. A legtöbb oldal esetében van egy gazdaságilag bejáratott trend, amely alapján könnyen be lehet skálázni egy oldal értékét az előállítási költség alapján, de rengeteg olyan oldal is található a világhálón, amelyekhez egyedi ismeretekre van szükség a bennük rejlő lehetőségek kiaknázásához.

A weboldalak gazdasági értékének meghatározásához két dolgot kell figyelembe vennünk. Az oldalt meghatározó kiadási költségeket és az oldal bevételt termelő képességét. A weboldal kiadásai közé soroljuk az előállítási- , üzemeltetési- és terjesztési vagy hirdetési költségeket, illetve minden olyan kiadást, amely elengedhetetlen az oldal bevétel potenciáljának fenntartásához, növeléséhez. Ezt a potenciált a weboldalban rejlő értékesítési lehetőségek fogják meghatározni. Ilyen értékesítési lehetőség például a hirdetés megjelenítés, hirdetési felület bérbeadása vagy termék értékesítés.

Vannak olyan weboldalak, amelyek domain cím alapján képesek értékbecslésre, de ezekre most nem térek ki bővebben, mert legtöbbször csak a hirdetési felület bérbeadásából befolyó összeget veszik alapul, ezáltal viszont sok esetben rendkívül pontatlan becslést eredményeznek. Kisebb oldalak értékét alulbecsülik, a nagy látogatottságú giga portálokat pedig túlértékelik.

Az előállítási költség jelentősen meghatározza egy online felület értékét, azonban vannak olyan esetek, amikor ezt semlegesíti a gazdasági érték. Hiába birtokol valaki egy méregdrága honlapot, hogyha nem nyújt hasznos szolgáltatást a látogatóinak. Egy weboldal gazdasági értékét a ráfordított energia, tudás, pénz és a látogatottságát kihasználni képes lehetőségek határozzák meg. Minél egyedibb az oldalon keresztül elérhető hasznos szolgáltatás, annál értékesebb a weboldal.

Amennyiben weboldalt készíttetünk, fontos, hogy csak akkor bízzunk meg valakit, ha meggyőződtünk róla, hogy a tervezett weboldal jóval több hasznot fog hozni, mint amennyi költséget igényel az elkészítése és az üzemeltetése. Ha ügyesek vagyunk, akkor a fejlesztési költség elenyésző az oldal bevételt termelő potenciáljával szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://webvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr715914011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása